Първият концерт от есенния сезон на струнен квартет Филхармоника“ на 16 ноември

...
Първият концерт от есенния сезон на струнен квартет Филхармоника“ на 16 ноември
Коментари Харесай

Камерна вечер с шедьоври от Бетовен и Брамс

Първият концерт от есенния сезон на струнен квартет „ Филхармоника “ на 16 ноември е отдаден на двама колоси в немската музика – Лудвиг ван Бетовен и Йоханес Брамс.

По случай 250-годишнината от рождението на Бетовен при започване на програмата ще прозвучи един от ранните му квартети – оп. 18 № 4 в до минор. Драматизмът и напрежението на първата част, изцяло съзвучни с духа на ранния немски романтизъм, се уравновесяват по превъзходен метод от елегантната изтънченост на втората част. Менуетът връща чувството за тревога и неустановеност, които последователно се смекчават от блестящата виртуозност и внимателен комизъм на финала.

„ Квинтет за кларинет и струнен квартет “ в си минор, оп. 115 е написан през лятото на 1891 година, скоро откакто Брамс се среща с Рихард Мюлфелд – виртуозен кларинетист от Дворцовия оркестър на Майнинген. Само година по-рано композиторът е на път въобще да се откаже от това да твори.

Срещата му с Мюлфелд обаче подтиква Брамс да изучи по-подробно кларинетните квинтети на Моцарт и на Карл Мария декор Вебер, след което взема решение на напише ново произведение за подобен състав. В писмо до Клара Шуман от м. октомври 1891 година Брамс загатва „ Кларинетния квинтет “ с изключително топло възприятие, което би могло да се пояснява и като посвещение. „ Ако би трябвало да съм почтен, за тази творба бе значимо да измисля най-красивите мелодии, които в миналото съм писал – дори по-красиви и от мелодиите на Клара! Защото, в случай че мисля единствено за себе си, нищо съдържателно не ми идва на разум, камо ли пък нещо красиво! “

На 24 ноември 1891 година в частен концерт в Майнинген се състои премиерното осъществяване на „ Трио за кларинет, виолончело и пиано “ (оп. 114), както и на „ Квинтет за кларинет и струнен квартет “. На 12 декември същата година в Берлин е формалната премиера на двете камерни произведения в осъществяване на Рихард Мюлфелд, самия Брамс на пианото и фамозния за времето си квартет на Йозеф Йоахим. Концертът минава с извънреден триумф и новите творби са приветствани възторжено както от публиката, по този начин и от рецензията. Самият Йоахим разказва Kларинетния квинтет като „ едно от най-великите творби, които Брамс в миналото е създавал “.

За второто произведение от програмата на 16-и ноември в зала „ България “ към музикантите от струнен квартет „ Филхармоника “ ще се причисли и техният сътрудник – първият кларинетист на Софийската филхармония Димитър Московски.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР